فهرست مطالب
جراحی چانه روشی است که با اصلاح بزرگ بودن، کوچک بودن یا بدشکلی چانه و با هدف بهبود ظاهر چانه و صورت انجام میگردد. به طور کلی صرف نظر از علت انجام جراحی، بزرگ یا کوچک بودن چانه، هدف از انجام جراحی چانه ارائه نتایج دلخواه بیمار و بهبود تعادل صورت است. در صورتی که چانه فرد کوچک باشد پزشک از کاشت پروتز چانه بهره میگیرد و برای کوچک کردن چانه نیز اصلاحات لازم را انجام خواهد داد.
اهمیت جراحی زیبایی چانه
عمل جراحی پلاستیک چانه که به آن منتوپلاستی یا ژنیوپلاستی نیز میگویند، بهبودی در ظاهر و عملکرد چانه ایجاد میکند و همچنین به بهبود ظاهر سایر ویژگیهای صورت کمک میکند. اندازه بیش از حد بزرگ یا کوچک بودن چانه تأثیرات منفی بر ظاهر صورت خواهد داشت. به عنوان مثال، در صورتی که چانه بسیار کوچک باشد، بینی فرد به نسبت بزرگتر و برجستهتر به نظر میرسد، و از سوی دیگر، بزرگ بودن چانه میتواند باعث کوچکتر و ضعیفتر دیده شدن چشمها و بینی شود. جراحی چانه به طور قابل توجهی تغییراتی در ظاهر صورت ایجاد میکند. با انجام عمل کاشت ایمپلنت چانه یا کوچک کردن چانه، از طریق جراحی و تغییراتی در استخوان چانه، بهبود اعتماد به نفس بیمار ایجاد میشود. هنگامی که جراحی چانه را با سایر روشهای موجود مقایسه میکنیم باید خاطر نشان کرد اگرچه جراحی زیبایی چانه به اندازه جراحی سایر نقاط صورت و بدن پرطرفدار نیست نتایجی که به بیمار ارائه میدهند بسیار تحسین برانگیز است. روشهای متعددی برای بهبود ظاهر چانه وجود دارند از قبیل کاشت ایمپلنت سیلیکونی به منظور اصلاح نواقص چانه و تزریق ژل. در برخی از بیماران خاص جراحی پلاستیک به منظور بهبود نواحی خاص چانه از تزریق ژل بهره میگیرد زیرا امکان انجام جراحی در این نواحی وجود ندارد. گاهی اوقات نیز ممکن است جراح پلاستیک انجام جراحی چانه را به بیمارانی که قصد جراحی بینی را دارند توصیه کند زیرا با اصلاح و تغییر شکل چانه بینی ظاهر بهتری پیدا میکند. جراحی چانه همچنین به اصلاح شکاف روی چانه نیز کمک میکند.
آماده شدن برای جراحی
در جلسه مشاوره، متخصص جراحی پلاستیک اطلاعات لازم در ارتباط با جراحی زیبایی چانه را در اختیار شما قرار میدهد تا شما با خطرات، عوارض جانبی و مشکلات بالقوه جراحی آشنا شوید. سپس پزشک درخواست انجام عکسبرداری توسط اشعه ایکس را میدهد تا اطلاعات مرتبط با ساختار چانه را به دست بیاورد و بهترین روش برای شکل دهی چانه به منظور کسب نتایج دلخواه را مشخص نماید. در جلسه مشاوره و قبل از عمل، پزشک نکات مرتبط با مراقبتهای قبل از عمل و نحوه آمادگی برای جراحی را در اختیار شما قرار خواهد داد. این فهرست شامل ترک کردن سیگار و اجتناب از مصرف برخی داروهای خاص مانند آسپرین یا مکملهایی است که منجر به رقیق شدن خون میشوند. شما باید از یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود بخواهید پس از جراحی شما را به منزل برگرداند و حداقل به مدت ۲۴ ساعت پس از عمل از شما مراقبت نماید.
عملهای ترکیبی
فردی که تصمیم میگیرد از عمل جراحی یا روشهای غیر تهاجمی به منظور بهبود ظاهر صورت و عملکرد چانه خود استفاده کند به خوبی میداند که ممکن است به روشهای درمانی دیگری نیز نیاز داشته باشد. شما باید در جلسه مشاوره با پزشک خود در خصوص سایر روشهای جراحی صحبت کنید زیرا معمولاً به چند روش درمانی نیاز خواهید داشت تا به نتیجه دلخواه برسید. از سوی دیگر انجام چند روش درمانی مستلزم صرف هزینه و زمان است زیرا گاهی اوقات امکان انجام چند جراحی به صورت همزمان وجود ندارد. به عنوان مثال معمولاً جراحی چانه همزمان با جراحی بینی، لیفت گردن و لیزر پوست یا سایر روشهایی که به بهبود ظاهر صورت کمک میکنند انجام میگردد. در برخی موارد نیز جراحی پلک همزمان با جراحی چانه انجام میشود.
برای انجام جراحی چانه پزشک از بیهوشی استفاده میکند و بیمار به چند روز مرخصی نیاز خواهد داشت تا دوران بهبود را سپری کرده و مجدداً بتواند به محل کار خود برگردد. به این ترتیب معمولاً جراحی لیفت ابرو، لیفت صورت، تزریق چربی، لیپوساکشن گردن و سایر عملهای جراحی همزمان با جراحی چانه انجام میشوند. هنگامی که جراحی چانه همزمان با سایر عملهای جراحی انجام میشود هزینه درمان کاهش پیدا میکند زیرا بیمار فقط یک بار هزینه بیهوشی و وسایل جراحی و دستمزد پزشک را پرداخت میکند به این ترتیب نیازی به پرداخت چند باره این هزینهها نخواهد بود.
انواع روشهای جراحی زیبایی چانه
برخی از روشهای رایج برای زیبایی چانه به شرح زیر میباشند:
کاشت ایمپلنت چانه
هنگامی که بیمار قصد اصلاح شکل چانه خود را داشته باشد معمولاً جراح پلاستیک به ارزیابی روشهای درمانی متعددی میپردازد که پرطرفدارترین روش کاشت ایمپلنت چانه است. جراح پلاستیک از ایمپلنت به منظور زاویه سازی چانه و رفع نواقص آن استفاده میکند. ایمپلنت معمولاً از مواد سنتتیک، سیلیکون، استخوان و سایر ترکیبات ساخته میشود. جراحی پلاستیک در آن دسته از بیمارانی که از لحاظ سلامت در سطح مطلوبی قرار دارند اما از کوچک بودن چانه خود ناراحت هستند بسیار مناسب میباشد. در صورتی که بیمار با مشکلات دیگری از قبیل شکل فک خود یا مسائل مرتبط با ظاهر دندانها مواجه باشد معمولاً کاشت ایمپلنت به تنهایی نمیتواند به اصلاح مشکل او کمک کند. اما افرادی که تنها از کوچک بودن چانه خود ناراحت هستند میتوانند از کاشت ایمپلنت برای اصلاح شکل چانه بهره بگیرند. جراح پلاستیک باید به بیمار اطلاع دهد که کاشت ایمپلنت نمیتواند به اصلاح ناهنجاریهای چانه کمک کند و بیمار به جراحی فک و دندان نیاز خواهد داشت. برای انجام عمل کاشت ایمپلنت چانه، پزشک ابتدا با ایجاد یک برش زیر چانه یا در قسمت داخلی لب پایین، وارد محل عمل میشود. سپس ایمپلنت را از طریق برش ایجاد شده کاشت میکند. در برخی موارد، ایمپلنت به استخوان فک متصل میشود، اما در بیماران دیگر، باید یک حفره درون چانه ایجاد شود تا امکان کاشت ایمپلنت فراهم شود.
زیبایی چانه با تزریق چربی یا ژل
تزریق ژل یا چربی یک روش دیگر برای زیبایی چانه است اما نتایج حاصل از درمان برخلاف جراحی پلاستیک دائمی نیست. تزریق چربی یا ژل درون چانه بدین معنا است که نیازی به ایجاد برش روی چانه نیست و دوران بهبود نیز بسیار کوتاه است. تزریق فیلری که حاوی هیالورونیک اسید یا سایر ترکیبات مشابه است به زیبا شدن چانه کمک میکند و نتایج به دست آمده تا دو سال ماندگاری خواهد داشت. معمولاً تزریق ژل برای زیبایی چانه طی مدت ۵ دقیقه انجام خواهد شد.
میتوان از تزریق چربی نیز برای زیبایی چانه استفاده کرد که با مزایای بیشتری همراه است زیرا از چربیهای بدن بیمار استفاده میشود و احتمال شکست درمان بسیار پایین است حال آنکه در صد موفقیت در تزریق چربی ۲۰ تا ۸۰ درصد میباشد. در این شرایط نیز همچنان خطرات مرتبط با مسائل پس از عمل جراحی ناشی از تخلیه چربی مطرح است.
جراحی اصلاح افتادگی چانه
افتادگی چانه یا چانه جادوگر عبارتی است که برای توصیف افتادگی پوست چانه و چروک عمیق روی آن به کار میرود. هنگامی که بیمار لبخند میزند افتادگی چانه او بیشتر جلب توجه مینماید. پزشک به منظور انجام جراحی اصلاح افتادگی چانه از بیهوشی موضعی استفاده میکند و با ایجاد یک برش به اصلاح شکل چانه خواهد پرداخت. افتادگی چانه که زمینه ژنتیکی دارد باعث میشود تعادل صورت از بین برود و به همین دلیل بیماری انجام عمل جراحی نیاز خواهد داشت. افرادی که متقاضی انجام این عمل جراحی هستند نباید دچار بیماری لثه باشند زیرا پزشک وسایل مخصوصی را در قسمت فوقانی استخوان فک قرار میدهد تا بافت نرم چانه را به سمت بالا بکشد. در برخی موارد نیز تخلیه چربی یا پوست اضافی میتواند به اصلاح شکل چانه کمک نماید. گاهی اوقات نیز کاشت ایمپلنت به منظور بهبود ظاهر صورت توصیه میگردد.
جراحی کوچک کردن چانه
جراحی کوچک کردن چانه به ایجاد تعادل در صورت افرادی که چانه بزرگی دارند کمک میکند. معمولاً جراحی حدود یک ساعت طول میکشد و تحت بیهوشی عمومی انجام میگردد. پزشک برشهای مورد نیاز را زیر چانه و درون دهان ایجاد میکند و پوست را از استخوان چانه جدا میکند تا امکان خارج کردن بافت و استخوان بیشتری فراهم گردد. در برخی موارد جابه جا کردن پوست چانه و کاشت ایمپلنت به منظور زاویه سازی چانه ضرورت پیدا میکند. سپس جراح استخوان چانه را به سمت پایین تراش میدهد تا ظاهری متعادل و زنانه را در بیمار ایجاد کند. افرادی که در بالاترین سطح سلامت جسمانی قرار دارند، چانه آنها دیگر رشد نمیکند، و دچار بیماریهای لثه نیستند میتوانند متقاضی انجام این عملجراحی باشند.
جراحی ژنیوپلاستی اسلایدینگ
ژنیوپلاستی اسلایدینگ یک نوع جراحی چانه است که به بزرگ یا کوچک شدن سایز چانه کمک میکند. در این روش قسمتی از استخوان که شبیه نعل اسب است از قسمت فک پایین برش داده میشود و به سمت جلو هدایت میگردد تا چانه بزرگتر شود. در مواردی که بیمار با هدف کوچک کردن چانه تحت جراحی قرار میگیرد این استخوان به سمت عقب هدایت میشود. استفاده از قطعات تیتانیومی به نگه داشتن استخوان در جای خود کمک میکند. به طور کلی این عمل جراحی در آن دسته از بیمارانی انجام میشود که چانه آنها خیلی به سمت جلو یا عقب متمایل شده است. در صورتی که بیمار با هدف کوچک کردن چانه تحت درمان قرار بگیرد قطعات استخوان اضافی تحت بیهوشی عمومی از چانه خارج میشوند.
کاشت پروتز فک
پروتز صورت از قبیل پروتز فک معمولاً به اصطلاح فک کمک میکند. در این روش پزشک برشهای مورد نیاز را در قسمت پشت دهان و نزدیک محل اتصال گونه و لثه به وجود میآورد تا امکان قرار دادن پروتز فک فراهم گردد. معمولاً پروتز فک از یک ماده بیوزیستی تهیه میشود که سازگاری بالایی با بدن دارد. کاشت ایمپلنت به پزشک کمک میکند بیمار را به نتیجه دلخواه برساند و پس از جراحی از نتایج به دست آمده لذت ببرد. ایمپلنت مدپور به استخوان فک متصل میشود و در مقایسه با ایمپلنت سیلیکونی نتایج پایدارتری را به وجود خواهد آورد. پیچ تیتانیومی به قرار گرفتن ایمپلنت در جای خود کمک میکند سپس برشهای ایجاد شده بسته میشوند تا از ورود مایعات به درون بافت زیرین جلوگیری گردد. معمولاً عمل جراحی حدود یک تا دو ساعت طول میکشد.
اصلاح غبغب
هنگامی که فردی از مشکلات ظاهر چانه خود شکایت دارد صرفاً به کوچک یا بزرگ بودن آن اشاره نمیکند. برخی از بیماران از داشتن غبغب ناراحت هستند که به کمک روشهای کم تهاجمی درمان میشوند. پیکرتراشی بدن به کمک لیزر میتواند به درمان غبغب نیز کمک کند. پیکرتراشی مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار دارد و از آن برای درمان چربی اضافی، بافت و پوست زیر چانه استفاده میگردد. اگرچه غبغب چروک روی چانه را پنهان میکند فرایند درمان با لیزر طی چند جلسه به کاهش چربی زیر چانه کمک میکند و در نهایت سلولهای چربی از بین میروند. فرآیند درمان معمولاً حدود ۲۵ دقیقه طول میکشد اما بدن به طور طبیعی پس از ۶ هفته سلولهای تخریب شده چربی را از بین میبرد. اگرچه فرآیند درمان با برخی عوارض جانبی از قبیل سوزن سوزن شدن، کبودی یا سوزش همراه است بیمار میتواند فوراً پس از اتمام درمان به انجام فعالیتهای روزمره خود بپردازد. روش دیگری که برای درمان غبغب وجود دارد و مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا میباشد تزریق کیبلا است که به کاهش چربی زیر چانه و گردن کمک مینماید.
دوران بهبود پس از جراحی چانه
دوران بهبود پس از جراحی چانه به نوعی عمل جراحی انجام شده و میزان تهاجم آن بستگی دارد. از سوی دیگر پیروی کردن از نکات ارائه شده در خصوص مراقبتهای پس از عمل به کسب نتایج بهتر و کوتاه شدن دوران بهبود کمک میکند. مراجعه به پزشک در فواصل زمانی تعیین شده پس از عمل به بیمار کمک میکند از طبیعی بودن فرآیند بهبود اطمینان حاصل نماید و در صورت بروز هرگونه مشکلی امکان اقدام به موقع فراهم خواهد شد. به طور کلی فرآیند بهبود با توجه به نوع عمل انجام شده میتواند شامل موارد زیر باشد:
- در جراحی فک شما باید یک یا دو هفته پس از عمل به پزشک خود مراجعه کنید تا بخیههای غیر جذبی کشیده شود. فرآیند بهبود حدود سه هفته تا نه ماه ادامه پیدا میکند. دوران بهبود پس از جراحی کاشت ایمپلنت از یک هفته تا سه ماه طول میکشد.
- دوران بهبود پس از تزریق ژل درون چانه بسیار کوتاه است و از ۲ تا ۱۰ روز متغیر میباشد.
- دوران بهبود پس از جراحی افتادگی چانه ۱ تا ۳ هفته طول میکشد.
- دوران بهبود ناشی از کوچک کردن چانه حدود دو هفته تا شش ماه طول خواهد کشید.
- دوران بهبود جراحی اسلایدینگ چانه حدود شش هفته تا شش ماه طول خواهد کشید.
پس از جراحی چانه بیمار باید از دستورات پزشک پیروی کند و به انجام کارهایی بپردازد که به ترمیم چانه و فک کمک میکنند. مصرف غذاهای نرم که به بخیهها آسیب نمیرسانند توصیه میشود. پس از جراحی ممکن است بیمار دچار احساس سفتی در ناحیه فک و چانه شود که در نهایت بهبود پیدا میکند. در اکثر موارد جراحی چانه به صورت سرپایی انجام میشود و معمولاً پزشک از بیهوشی عمومی یا موضعی استفاده خواهد کرد. برشهای کوچکی که زیر چانه یا درون دهان ایجاد میشوند دردناک هستند. در این شرایط بیمار میتواند برای تسکین درد و ناراحتی و با مشورت پزشک خود از قرص مسکن استفاده کند. استفاده از بانداژ به مدت دو تا سه روز پس از جراحی ضروری است.
در ابتدا چانه متورم میشود که معمولاً طی مدت شش هفته پس از جراحی بهبود خواهد یافت. در این دوران پزشک از شما میخواهد از انجام دادن فعالیت جسمانی سنگین به مدت یک تا دو هفته پس از عمل خودداری کنید. شما باید بتوانید طی مدت ۱۰ روز بعد از عمل به انجام فعالیتهای طبیعی خود بپردازید.
هزینه جراحی زیبایی چانه چقدر است؟
اکنون این سوال مطرح میشود که هزینه جراحی زیبایی چانه چقدر است؟ به طور کلی هزینه جراحی چانه به نوع عمل جراحی برای اصلاح ناهنجاری چانه بستگی دارد. معمولاً هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید پس از انجام معاینات اولیه و مشخص کردن بهترین روش برای درمان مشکلات چانه با شما در خصوص هزینه درمان که شامل دستمزد، هزینه بیهوشی عمومی یا موضعی، و هزینه مرتبط با استفاده از وسایل جراحی یا بستری شدن در بیمارستان است صحبت خواهد کرد. هزینه انجام آزمایشات و عکسبرداری، داروهای تجویز شده پس از عمل و استفاده از لباس مخصوص را نباید نادیده گرفت.