پیشرفتهای فناوری پزشکی در سالهای اخیر به بهبود روشهای جراحی کاشت مو، کمک شایانی کرده است. با این حال، اثر خط بخیه، همچنان یکی از عوارض جانبی اجتناب ناپذیر اینگونه از جراحی است. اندازه خط بخیه بعد از عمل، عمدتاً بر اساس مهارت و تجربه جراح شما و عوامل دیگری مانند سن و وضعیت پوست سر تعیین می شود. در حال حاضر، معمولاً دو نوع عمل جراحی برای انجام کاشت مو پیشنهاد می شود، که به FUT و FUE، شناخته می شوند. با این حال، اثر جای زخم بخیه در هر کدام از این روش ها، متمایز می باشد.
انتخاب یک جراح آگاه و با تجربه قبل از انجام هر یک از این روش ها بسیار مهم است. برداشتن مقداری از جای زخم بخیه نیز در بعضی از موارد، امکان پذیر می باشد. پوشاندن محل زخم، بواسطه جراحی های زیبایی و یا خالکوبی های دائمی یا موقت، نیز ممکن است یک گزینه برای شما باشد.
فهرست مطالب
مروری بر روند کاشت مو
در اینجا یک مرور کلی از دو روش جراحی رایج مورد استفاده برای ترمیم مو آورده شده است:
FUT یا پیوند واحد فولیکولی
در این روش، لایه نازکی از پوست سر بوسیله جراحی، معمولاً از ناحیه پشت سر برداشته میشود. این ناحیه پس از برداشتن لایه پوست مو، مجدد به هم بخیه می شود. معمولاً طول جای زخم های خطی شکل، روی پوست سر شما، بسته به اندازه نوار موی استخراج شده باقی می ماند. گام بعدی، برداشتن پیوند فولیکول مو از سطح پوست سر و پیوند آنها به ناحیه گیرنده است. جراح ممکن است مجبور باشد برای کاشت هر تار مو، برشهای کوچکی روی ناحیه گیرنده ایجاد کند. این روش معمولاً به صورت سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. در این روش ممکن است نیاز به استفاده از بخیه باشد، که تقریباً بعد از ده روز، امکان برداشتن آنها وجود دارد.
FUE استخراج واحد فولیکولی
در این روش فولیکول های مو از نواحی اهدا کننده به صورت جداگانه با ابزار میکروپانچ، استخراج می شوند، که می تواند منجر به زخم های گرد ریز در پوست سر شما، اطراف هر فولیکول مو استخراج شده، و تا قطر یک میلی متر گردد. در این روش بسته به تعداد فولیکولهای مو استخراج شده، گاها صدها یا هزاران جای زخم در ناحیه اهدا کننده، باقی بگذارد. به عنوان مرحله بعدی، هر فولیکول مو به صورت جداگانه روی نواحی گیرنده پوست سر پیوند میشود. این روش معمولاً به صورت سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. به طور معمول، نیاز به استفاده از بخیه، در این روش جراحی وجود ندارد.
عواملی که تکنیک و روش مورد استفاده جهت کاشت موی شما را تعیین می کند
FUT و FUE در رشد مجدد مو به یک اندازه موثر و موفق هستند. با این حال، به یاد داشته باشید که نتیجه روش های بالا، برای هر نفر، متفاوت خواهد بود. با وجود این، تفاوت بین این دو روش بسیار مشکل است، زیرا رویه محل گیرنده برای هر دو تکنیک مشابه است.
جراح قبل از اینکه تصمیم بگیرد چه روشی برای بیمار بهترین است، معمولاً حقایق و موارد زیر را در نظر می گیرد.
- سن و نگرش رفتاری بیمار
- میزان ریزش مو
- کیفیت و میزان موهای موجود در ناحیه اهدا کننده
- اندازه محیطی ناحیه گیرنده
- هزینه نیز ممکن است یک عامل باشد. شما و پزشکتان می توانید بهترین و مؤثرترین روش برای شخص شما را در نظر بگیرید.
آیا می توان جای بخیه را، اصلاح کرد؟
اصلاح جای زخم: رویه مورد استفاده در دوران گذشته
در گذشته، بیمارانی که به ترمیم خط بخیه، بعد از جراحی FUT خود بودند، تنها یک گزینه امکان داشت – جراحی و اصلاح خط بخیه. در این روش خط بخیه بریده می شد و سپس مجدد بخیه یا منگنه میشد. در واقع، تلاش بر این بود تا اثر خط بخیه، توسط بخیه ای دیگر بهبود یابد. بسیاری از جراحان کاشت مو، نتیجه این نوع فرآیند اصلاح اثر خط بخیه را غیر کارآمد میدانستند.
صادقانه، اگر جراحی جهت بهبود زخم بخیه بوسیله تکنیک های مناسب و بخیه های تریکوفیتیک، ممکن است نتایج معقولی به همراه داشته باشد. با این حال، نتیجه غیرقابل پیش بینی خواهد بود و خطر ایجاد زخم بخیه بیشتر و گسترده تر از نسخه اصلی همچنان وجود خواهد داشت. متأسفانه، این نوع روش جهت بهبود زخم بخیه، باعث درد و ناراحتی بیمار، احتمال آسیب های عصبی و تغییر شکلهای غیر طبیعی بیشتر می شود.
همچنین، به خاطر داشته باشید، جراحی جهت بهبود زخم بخیه، برای همه گزینه مناسبی نیست، مانند بیمارانی که:
- جای زخم بیش از حد بزرگ و کشیده است که نمی توان با برش، آن را اصلاح کرد
- آناتومی فردی و ویژگی های پوست سر می تواند به این معنی باشد که کشش پوست سر بسیار زیاد باشد و خطر باز شدن مجدد زخم بخیه، بسیار زیاد خواهد بود.
- جای زخم های متعدد که اصلاح کامل آنها غیرممکن است
جراحی پیشرفته FUE برای ترمیم جای زخم های بخیه FUT
ما بسیار خوش شانس هستیم که فراتر از روش های سنتی جراحی اصلاح جای زخم بخیه، تکامل یافته ایم و اکنون از فناوری کاشت مو FUE مدرن برای کمک به اصلاح جای زخم، برخورداریم.
با روش پیشرفته جراحان کاشت مو، برای برداشتن و استخراج واحد فولیکولی، جای زخم را می توان با پر کردن یک به یک در هر ناحیه، با فولیکول های موی سالم ترمیم کرد. به این ترتیب، نه تنها جای زخم پوشیده می شود، بلکه بیمار می تواند موهای خود را بسیار کوتاه، اصلاح کند و احساس راحتی برای قابل مشاهده نبودن جای زخم، داشته باشد.
برای جای زخم های عمیق و نواحی یا شیارهای ناهموار در پشت پوست سر، جراح ما پیوند چربی را برای کمک به بازیابی سطحی یکنواخت برای بیماران مبتلا به بی نظمی شدید در سطح پوست سر، انجام خواهد داد. پیوند چربی، شامل برداشتن چربی از قسمت دیگری از بدن و تزریق آن به محل زخم و نواحی ناهموار پوست سر است.
در برخی موارد، ممکن است استفاده از داروها برای از بین بردن جای زخم، ایده خوبی باشد. پزشک شما میتواند به شما بگوید که کدام یک از این روشها، برای شما بهتر خواهد بود.
چگونه جای زخم را، پنهان کنیم؟
ممکن است با رشد موهای شما در ناحیه جراحی، پوشاندن محل زخم بخیه، برای زیبایی امکان پذیر باشد.
انواع خاصی از زخم های بخیه، مانند جای زخم های کلوئیدی، ممکن است سخت تر از سایر گونه های زخم، پنهان شوند. کلوئیدها، زخم های برجسته ای هستند که بزرگتر از زخم اصلی جراحی می شوند.
ممکن است زخم های کلوئیدی، طی ماه ها یا حتی سال ها به رشد خود ادامه دهند. برخی افراد بیشتر مستعد تشکیل زخم های کلوئیدی هستند. ، اگر قبلاً زخم کلوئیدی داشته اید، قبل از انجام هر نوع عمل کاشت مو، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. به طور عمده سه روش وجود دارد که به شما کمک می کند تا جای زخم های کاشت مو خود را پنهان کنید. در زیر به طور مختصر به آنها پرداخته می شود.
میکرو اسکالپ پوست سر (SMP)
این روش دائمی که به آن تاتوی پزشکی خط مو، یا خالکوبی موی سر نیز میگویند که رنگدانه های تزریقی را مستقیماً به پوست سر وارد میکند و ظاهر موهای ضخیم تری را به وجود می آورد. برخی از افراد ترجیح می دهند به جای روش های جراحی کاشت مو از روش SMP استفاده کنند.
این روش همچنین می تواند برای رنگ آمیزی در نواحی زخم بخیه باقی مانده توسط FUE یا FUT استفاده شود.
بنا به اندازه ناحیه تزریق شده، ممکن است چندین جلسه طول بکشد تا این روند، تکمیل شود. رنگ جوهر مورد استفاده در میکرواسکالپ پوست سر، متناسب با رنگ موهای فعلی شما انتخاب خواهد شد. به خاطر داشته باشید که موهای شما ممکن است خاکستری رنگ و یا روشن تر شود، اما جوهر استفاده شده، احتمالاً به همان سرعت روشن نمی شود. ممکن است در طول این روش کمی ناراحتی احساس شود.
تریکوپیگمانتاسیون (TMP)
TKS شکل موقتی SMP است. در این روش، از جوهر نیمه دائمی استفاده می شود، زیرا جوهر به لایه بالایی غشا میانی پوست سر، وارد می شود.
مدت زمانی که رنگدانه های استفاده شده در روش TMP باقی می مانند، از یک کلینیک به کلینیک دیگر متفاوت است و از شش ماه تا سه سال متغیر است. این روش ممکن است از نظر فیزیکی نیز برای برخی از افراد ناراحت کننده باشد.
لیزر درمانی
ممکن است در درمان، به کاهش ظاهر زخم بخیه کمک شود و گاهی اوقات همراه با SMP یا TMP استفاده می شود. لیزر، پوست روی سطح سر که آسیب دیده است را هدف قرار داده و از بین می برد.
همچنین به تحریک تولید کلاژن در لایه غشاء میانی پوست کمک می کند و خاصیت کشسانی پوست سر را افزایش داده و ظاهر کلی پوست را جوانتر می کند.
این روش به طور خاص برای از بین بردن زخم بخیه و کاشت مو طراحی نشده است بنابراین نتایج ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
راه های دیگر
روش های دیگری نیز برای درمان جای زخم بخیه وجود دارد. با این حال، شما نمی توانید به طور کامل از شر زخم بخیه خلاص شوید، اما می توانید این روش ها را برای کاهش ظاهر جای زخم در ناحیه اهدا کننده امتحان کنید.
- برای کاهش زخم های ناشی از جراحی، تزریق فیلر گزینه مناسبی است. تزریق فیلر، به عنوان پرکننده های بافت نرم نیز شناخته می شود. این پرکننده ها با کمک یک سوزن کوچک به محل زخم پوست تزریق می شوند. برای اثر مطلوب، ممکن است به چند تزریق نیاز داشته باشید.
- می توانید از آب پیاز نیز استفاده کنید زیرا حاوی خواص ضد قارچی، ضد باکتریایی، و ضد التهابی می باشد که به درمان جای زخم کمک می کند.
- ویتامین K یک ویتامین ضروری است که می تواند برای کمک به روند بهبودی نیز استفاده شود.
- وجود اسید مالیک و اسید لاکتیک در سرکه سیب، برای درمان زخم بخیه ی کاشت مو مفید است. این دو اسید لایه بردارهای طبیعی پوست هستند که قرمزی و التهاب را کاهش می دهند.