فهرست مطالب
در حال حاضر، به لطف روشهای جدید، میتوان موهایی کاملاً طبیعی داشت و مشکلات مرتبط با تاسی سر را فراموش کرد. اکثر جراحیهای امروزی به پیوند موهای سالم و جدید میپردازند و با این کار، دیگر نیازی به نگرانی از طاسی سر و کمبود موها نیست، همانطور که در دهههای هشتاد و هفتاد با آن مواجه بودیم. این روش، که به طاسی سر با استفاده از موهای خود شخص متقاضی میپردازد، به عنوان کاشت مو شناخته میشود. در این روش، پزشک از بخش پشت سر با بانک موی خوبی استفاده میکند تا نقاط کم موی سر را پوشش دهد. با توجه به اینکه موهای ناحیه دهنده به خوبی نقاط کمبود مو را پوشش میدهند، ظاهری کاملاً طبیعی به دست میآید و نتایج به دست آمده به قدری واقعی هستند که حتی آرایشگران هم نمیتوانند تشخیص دهند که موها کاشته شدهاند.
چه افرادی میتوانند متقاضی کاشت مو باشند؟
همه زنان و مردان اقوام و نژادهای مختلف میتوانند متقاضی مناسبی برای کاشت مو باشند. برای آنکه بتوانید متقاضی کاشت مو باشید باید دو فاکتور زیر در شما وجود داشته باشد:
- به اندازه کافی در قسمت پشت سر شما موی سالم وجود داشته باشد تا بتوان ناحیه گیرنده مو را پوشش داد.
- امکان رشد موهای جدید در ناحیه گیرنده وجود داشته باشد.
متخصص کاشت مو در جلسه مشاوره به بررسی این دو فاکتور مهم میپردازد و از مناسب بودن شما به عنوان متقاضی درمان اطمینان حاصل میکند. برای آنکه بدانید چرا دچار ریزش مو هستید انجام آزمایش خون ضروری خواهد بود. با انجام آزمایش خون مشخص میشود که در بدن شما چه چیزهایی رخ میدهد که باعث شده موهای شما دچار ریزش شود. در برخی از بیماران برای آنکه علت ریزش موها مشخص شود انجام بیوپسی از پوست سر ضروری خواهد بود. متخصص پوست و مو میتواند به سرعت و به راحتی در جلسه مشاوره به نمونه برداری از پوست سر شما بپردازد. در صورتی که نتایج حاصل از آزمایشات نشان دهد که شما متقاضی خوبی برای کاشت مو هستید متخصص کاشت مو با شما در خصوص نتایجی که قرار است به دست بیاید صحبت خواهد کرد. گاهی اوقات امکان پوشش دادن همه نقاط سر وجود ندارد اما میتوان به خوبی همه نقاط خالی از مو را از بین برد.
کاشت مو چگونه انجام میشود؟
فرایند کاشت مو میتواند چیزی حدود ۴ تا ۸ ساعت طول بکشد. در صورتی که شما به کاشت تعداد زیادی مورد نیاز داشته باشید احتمالاً پزشک از شما میخواهد که روز بعد نیز به کلینیک کاشت مو مراجعه کنید تا درمان شما تکمیل شود. اکثر بیماران در طول درمان بیدار هستند و فقط به بی حسی برای جلوگیری از احساس درد نیاز دارند. برخی از بیماران آرام بخش داده میشود تا در طول درمان کاملاً آرام باشند. فرآیند کاشت مو با خارج کردن موهای سالم از قسمت پشت سر شروع میشود. پزشک برای آنکه نتایج خوب و کاملاً طبیعی را به وجود بیاورد موها را به صورت نواری از قسمت پشت سر جدا میکند یا آن که آنها را به صورت تکی برمیدارد. خارج کردن موها به روش دوم مدت بیشتری طول میکشد اما از به وجود آمدن بافت اسکار بلند و نازک روی پوست سر جلوگیری خواهد شد. این روش برای افرادی که همیشه موی خود را خیلی کوتاه میکنند مفید است. قبل از آنکه جراح به کاشت موها بپردازد باید موهای استخراج شده، آماده سازی شوند تا جراح بتواند آنها را به ناحیه گیرنده مو پیوند کند. با توجه به تعداد موهایی که باید پیوند شوند، ممکن است دو یا سه عضو از تیم پزشکی در فرایند پیوند مو در ناحیه مورد نظر حاضر باشند. پس از اتمام پیوند موها، پوست سر با بانداژ پوشانده میشود و پزشک نکات مربوط به مراقبت از پوست پس از کاشت مو را توضیح خواهد داد.
نتایج حاصل از کاشت مو کی قابل مشاهده خواهد بود؟
اکثر بیماران میتوانند به مدت ۶ تا ۹ ماه پس از جراحی شاهد نتایج به دست آمده باشند و در برخی از افراد حدود ۱۲ ماه طول میکشد تا موها به طور کامل رشد کنند. بهتر است بدانید که حدود ۲ تا ۸ هفته پس از جراحی، موهای پیوند شده شروع به ریزش خواهند کرد که این فرایند کاملاً طبیعی است. در ماه سوم ظاهر موها کم پشت تر از قبل خواهد بود که این وضعیت نیز طبیعی است. برای اینکه نتایج خوبی از کاشت مو به دست بیاید پزشک مصرف برخی داروها را برای درمان ریزش مو توصیه خواهد کرد. مصرف این داروها کمک کننده است زیرا ریزش مو و طاسی شدن سر پس از کاشت مو نیز ادامه پیدا میکند. این داروها از ریزش موهای جدید و کم پشت شدن آنها جلوگیری میکنند یا آن که باعث کند شدن روند ریزش آنها میشوند. با مصرف این داروها نتایج بسیار خوبی از درمان به دست خواهد آمد.
برای کاشت مو از چه روشهایی استفاده میشود؟
جراحی کاشت مو میتواند به یکی از دو روش FUE و FUT انجام شود. در ادامه به طور خلاصه به بررسی این دو روش خواهیم پرداخت.
کاشت مو به روش FUE
منظور از FUE استخراج واحد فولیکولی است و به فرایند استخراج واحدهای فولیکولی گفته میشود که شامل برداشتن یک تا چهار عدد مو از قسمت پشت سر است که همیشه موهای این ناحیه سالم باقی میماند و دچار ریزش نخواهد شد. به قسمت پشت سر منطقه ایمن دهنده مو گفته میشود. در این روش واحدهای فولیکولی به صورت مجزا برداشته میشوند و یک سوراخ کوچک در پوست باقی میماند که در نهایت ترمیم میشود و به سختی به چشم میآید مگر آنکه شما به طور کامل سر خود را شیو کنید. پزشک از این قسمت تعدادی مو بر میدارد که اگر شما موهای خود را خیلی کوتاه هم کنید به سختی جای آنها قابل مشاهده خواهد بود. این روش معمولاً برای آقایانی مناسب است که میخواهند در آینده موهای خود را شیو کامل کنند یا آن که موهای خود را خیلی کوتاه نمایند. این روش همچنین برای بیماران سودمند است که خیلی پر مشغله هستند و در دوران بهبود فرصت مراقبت از بخیههای ناحیه دهنده مو را ندارند.
کاشت مو به روش FUT
به پیوند واحد فولیکولی برای کاشت مو FUT گفته میشود. از هر دو روش برای کاشت مو استفاده میشود اما FUT اولین روشی است که برای کاشت مورد استفاده قرار گرفت. هنگامی که برای اولین بار این روش معرفی شد استخراج و دسته بندی یک تا چهار مو از یک واحد فولیکولی دشوار بود. تفاوتی که بین این دو روش وجود دارد این است که گرافتهای FUT در یک جلسه و به صورت یک بافت نواری از ناحیه دهنده مو برداشته میشوند. این بافت نواری از قسمت پشت سر و دو طرف سر برداشته میشود و پزشک برای این کار از وسایل جراحی استفاده خواهد کرد. سپس بافت استخراج شده به قطعات کوچک تر تقسیم میشود و به کمک میکروسکوپ بسیار قوی واحدهای فولیکولی آن استخراج خواهد شد. سپس پزشک قسمت پشت سر که موها را از آن استخراج کرده است بخیه میزند. اصلا نگران دیده شدن جای بافت اسکار نباشید زیرا موهای نقاط بالاتر رشد میکنند و روی آنها را خواهد پوشاند. معمولاً پزشک از قسمتی که پر پشت تر است و تراکم موهای بیشتری دارد برای برداشتن فولیکول استفاده خواهد کرد. در این روش بر خلاف روش FUE فقط یک بافت اسکار خطی وجود دارد اما در روش FUE پوست سر توسط بافت اسکار پوشیده خواهد شد. هر دو روش با مزایا و معایب خاص خود همراه هستند اما اگر فرد متقاضی درمان به هیچ عنوان قصد شیو کردن موهای خود را در آینده نداشته باشد کاشت مو به روش FUT به او توصیه خواهد شد.
پس از کاشت مو چه اتفاقی رخ میدهد؟
میزان موفقیت فرایند کاشت مو فقط به خود جراحی محدود نمیشود بلکه بیشتر به بایدها و نبایدهای پس از کاشت مو ارتباط دارد. پس از کاشت مو پزشک به تجویز داروهای آنتی بیوتیک میپردازد تا از عفونی شدن فولیکولها جلوگیری شود سپس از نکات مهم در خصوص مراقبت از پوست را برای شما توضیح خواهد داد.
پس از کاشت مو چه داروهایی تجویز میشود؟
- باید به مدت ۵ روز و روزی ۲ بار هنگامی که معده شما پر است از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کنید. یک عدد پس از صبحانه یک عدد پس از شام. اولین دوز دارو باید عصر روزی که جراحی انجام شده است مصرف شود.
- باید به مدت سه روز و روزی دو بار هنگامی که معده شما پر است از داروهای مسکن استفاده کنید. یک عدد پس از صبحانه و یک عدد پس از شام. پس از پنج روز شما نباید هیچ گونه دردی داشته باشید.
- باید به مدت سه روز و روزی دو بار هنگامی که معده شما پر است از داروهای ضد التهاب استفاده کنید. یکی از پس از صبحانه و یک عدد پس از شام. اولین دوز دارو نیز باید پس از جراحی مصرف شود.
نحوه خوابیدن پس از کاشت مو به چه صورت است؟
- شانههای خود را به کمک یک پارچه تمیز بپوشانید و تعدادی بالش را در اطراف و زیر سر خود قرار دهید تا زیر سر شما بلند باشد و هم از تکان داد خوردن سر شما در هنگام خواب جلوگیری شود.
- به پشت بخوابید و استفاده از بالش مناسب را فراموش نکنید.
- باید به مدت پنج روز پس از کاشت مو به همین حالت بخوابید.
عوارض کاشت مو شامل چه مواردی است؟
عوارض کاشت مو معمولاً خفیف هستند و طی مدت یک هفته از بین میروند. این عوارض به شرح زیر میباشند:
- خونریزی و تورم پوست سر
- کبود شدن اطراف چشم
- تشکیل پوسته در پشت سر و در محل استخراج فولیکولها
- بی حسی در نقاط تحت درمان
- خارش پوست سر
- التهاب یا عفونت فولیکولهای مو که فولیکولیت نام دارد
- ریزش ناگهانی موهای پیوند شده که موقت است
- غیر طبیعی بودن ظاهر موها