فهرست مطالب
کاشت مو آخرین راه برای بسیاری از افرادی است که به دنبال یک راهحل مؤثر برای ریزش مو هستند. اما ترس از درد و ایجاد عوارض، برخی از این افراد را از فکر کردن به روشهای درمانی جراحی بازمیدارد. مطمئناً، از آنجا که این یک روش تهاجمی است، خطرات ناشی از آن نیز وجود دارد.
اما خطرات احتمالی کاشت و پیوند مو چیست؟ آیا ترس از عوارض جانبی توجیه شده است؟ در این مقاله اطلاعاتی در مورد عوارض احتمالی این روش جراحی ارائه میشود و به این نکته اشاره میکنیم که چه کسی باید از انجام این عمل جراحی کاشت مو جلوگیری کند.
5 مزیت جراحی کاشت مو
کاشت مو یک روش پزشکی است که شامل برداشتن و جمعآوری کردن فولیکولهای مو از ناحیه اهدا کننده در پوست سر بیمار و کاشت آنها در ناحیهی دارای موهای نازک و تنک است. این بدان معناست که واحدهای فولیکول یا نوارهای مختلفی از فولیکولهای مو استخراج شده و سپس در نواحی طاسی کاشته میشوند.
برخی از مزایای واقعی از روش کاشت مو عبارتاند از:
بهبودی در ظاهر
افرادی که به دنبال عمل کاشت مو هستند، به این خاطر درصد انجام آن هستند که طاسی آنها باعث شده است که از چهره و ظاهر خود احساس ناامیدی کنند. این نوع عمل، آن قسمت از نواحی دچار طاسی را با موهایی پر میکند که به طور طبیعی رشد میکنند. این نتیجه به آنها کمک میکند تا احساس اعتماد به نفس و جذابیت بیشتری داشته باشند.
یک درمان دائمی
در حالی که برخی از درمانهای موضعی و حتی برخی از روشهای جامع و کلی ممکن است کمکی به مشکل ریزش و نازک شدن مو به شما کنند، روش کاشت مو برای افرادی که از طاسی موضعی و ریزش شدید مو رنج میبرند امیدبخش است و یک راه حل مطمئنتر و دائمی میباشد.
طاسی را کاملاً از بین میبرد
برای آقایان یا خانمهایی که ریزش مو دارند، تنها راه خداحافظی با طاسی ، عمل کاشت و پیوند مو است. به این دلیل که پس از انجام عمل کاشت مو ، نواحی که دچار ریزش مو و طاسی بودهاند، هرگز موهایی نخواهند داشت که بریزند و از بین بروند. این بدان معناست که شما دیگر دچار خطوط مویی در حال ریزش یا نواحی موضعی از طاسی نخواهید شد. آمار نشان می دهد که روشهای کاشت مو میزان موفقیت بسیار بالایی دارند.
نیازی به مراقبت و نگهداری چندانی ندارد
فایدهی دیگری در انجام عمل کاشت مو وجود دارد. فقط پس از انجام عمل جراحی، مناطق تحت درمان کمی نیاز به مراقبت و نگهداری دارد. دلیل این است که موهای پیوند شده به معنای واقعی کلمه مانند موهای معمولی عمل میکنند. برای داشتن یا حفظ تراکم این موها، هیچ ماده شیمیایی یا شامپو خاصی لازم نیست. شایان ذکر است که این عمل یک فرآیند “یک بار برای همیشه” است.
صرفه جویی در هزینهها
در حالی که بسیاری از روشهای ترمیم مو کمی پرهزینه هستند، جراحی کاشت مو به این صورت نیست. دلیل این امر این است که این روش بر خلاف راه حلهای دیگر، میتواند یکبار انجام شود و نتایج آن برای همیشه دائمی بماند. و مجبور نخواهید بود که برای مراجعه به پزشک دائماً برای سفرهای اضافی هزینه کنید.
عوارض کاشت مو
مانند هر عمل جراحی، عمل پیوند مو نیز خطرات خاصی را در بر دارد. اما با داشتن یک متخصص مجرب و متبحر در کنارتان، میتوان این عوارض و خطرات را در پایینترین حد ممکن نگه داشت. علاوه بر این، احتمال وقوع عوارض جانبی بعد از کاشت مو در مقایسه با سایر روشهای جراحی، نسبتاً پایین در نظر گرفته میشود. در اینجا مروری بر خطرات احتمالی در ارتباط با عمل کاشت و پیوند مو ارائه شده است.
نتایج ناخوشایند
ممکن است موردی اتفاق بیفتد که در آن، نتیجهی عمل انتظارات شما را برآورده نمیکند. یا تراکم مو خیلی کم است و یا موها در جهت غیر طبیعی رشد میکنند و ظاهری ناخوشایند را برایتان ایجاد میکنند. عدم مطابقت موهای کاشته شده با جهت طبیعی رشد مو نیز ممکن است باعث عدم رضایت فرد از ظاهر شود. اگرچه، اگر کاشت مویتان را به دست یک متخصص دوره دیدهای بسپارید که سالها پیوند مو انجام داده است ، دیگر نیازی به ترس از این خطر نیست.
درد در طول یا بعد از عمل کاشت مو
تزریق مادهی بیحسی ممکن است کمی دردآور و ناخوشایند باشد زیرا لازم است در چندین نقطه از پوست سر انجام شود. استفاده از سوزن و سرنگ ممکن است برخی از بیماران را بترساند. پزشکان گزینه بیهوشی بدون سوزن را ارائه میدهند ، این کار با دستگاه مخصوصی انجام میشود که با اعمال فشار ، بیحسی را از طریق پوست انجام میدهد.
علاوه بر این ، روش مدرن FUE ، که تقریباً به طور انحصاری در کاشت مو مورد استفاده قرار میگیرد، با یک روش بی حسی و با حداقل تهاجمی و تحت بیحسی موضعی انجام میگیرد. بنابراین ، بیمار در طول عمل هیچ دردی را احساس نخواهد کرد.
التهاب و تورم
البته محل زخمها بعد از عمل میتوانند متورم و قرمز شوند. این خطرات موجود در عمل کاشت مو، حداقل برای مدت کوتاهی بعد از انجام عمل جراحی ناگزیر اتفاق میافتند. این مورد به خصوص در مورد روش FUT رخ میدهد که در آن پزشک مجبور است کل نوار پوست را از سر بردارد. ایجاد التهاب میتواند برای بیمار نگران کننده باشد، البته این عارضه یک نتیجهی طبیعی از هرگونه مداخله جراحی است.
سوراخهای ریزی که در طول کاشت مو به روش FUE ایجاد میشوند، معمولاً بدون عوارض و مشکلاتی بهبود مییابند. همچنین اگر بیمار مقداری کرم ضد عفونی کننده و تسکین دهنده استفاده کند، در مدت 1 الی2 روز التهاب و تورم تسکین مییابد. همچنین میتوانید با خوابیدن بر روی بالشی بلند و بالاتر قرار دادن سر ، تورم را کاهش دهید.
خارش
خارش بعد از عمل کاشت مو کاملاً شایع است و به این معنی است که زخمها روند بهبودی را طی میکنند. اگرچه، باید حتماً از خراشیدن نواحی خارشدار خودداری کنید زیرا خاراندن ناحیه میتواند پیوند تازه کاشته شده را از جای خود خارج کند و همچنین خطر عفونت را افزایش میدهد.
خونریزی
خونریزی گاهی ممکن است در طی 2 هفته پس از عمل اتفاق بیفتد. برای جلوگیری یا به حداقل رساندن آن ، بیمار هرگز نباید پوست سر را خراشیده یا اسکارها 0جای زخمها) را بکند. حداقل 7 الی10 روز از فعالیتهای بدنی شدید، سیگار کشیدن و مصرف آسپرین خودداری کنید. در صورت مشاهدهی خونریزی ناحیه، یک گاز استریل تمیز را روی قسمتهای خونریزی قرار داده و با انگشتان خود را به آرامی فشار دهید.
عفونت
در روش FUE ، خطر عفونت بسیار کم است و این به دلیل ماهیت کمتر فرو رونده ( ایجاد زخمهای کم عمقتر) این روش است. پزشک احتمالاً کرم ضد باکتری را برای بیمار تجویز میکند تا از بروز هرگونه عفونت جلوگیری کند. با این وجود، رعایت استانداردهای بهداشتی در حین انجام عمل از اهمیت ویژهای برخوردار است، به همین دلیل لازم است قبل از اقدام به این درمان، اعتبار کلینیک را بررسی کنید.
اسکار و جای زخم
اگر بیمار روش سنتی FUT (اتصال به مقاله اف یو تی) یا ” روش نواری” را انجام داده باشد، ممکن است جای زخم کاملاً قابل مشاهده باشد. با استفاده از روش FUE بدون جای بخیه و زخم، دیگر جای زخم و اسکاری بعد از عمل بر جای نمیماند. با این وجود، معلوم بودن جای زخمها به این بستگی دارد که زخمها تا چه حد میتوانند بهبود یابند، اینکه پوست سر شل یا سفت باشد و اینکه جراح با چه تراکمی پیوندها را روی پوست ناحیهی مورد نظر پیوند زده است.
ریزش موهای پیوندی
گاهی اوقات کاشت گرافت یا همان موهای پیوندی با شکست مواجه میشوند (پیوند را نمیگیرند) و ممکن است نیاز به یک جلسهی ترمیمی باشد. با معاینه جامع و کلی بیمار قبل از عمل میتوان این خطر را کاهش داد. با ارزیابی کیفیت پوست سر و مو میتوان پیشبینی کرد که میزان پیوند چگونه خواهد بود.
چه کسانی نباید عمل کاشت مو انجام دهند؟
اگر دلیل ریزش موهای شما استرس یا کمبود برخی مواد مغذی باشد، بهتر است به یک تخصصی در زمینه پوست مراجعه کنید. در این صورت، باید علت ریزش مو مورد بررسی قرار گیرد و با مصرف داروها، مکملها و تغییر در شیوه زندگی، به آن مقابله شود.
اشخاصی که با ریزش موی پراکنده روبرو هستند و ناحیه اهداکننده مناسبی در پوست سر ندارند، توصیه میشود از کاشت مو صرف نظر کنند. در این حالت، خطر ضعف و ریزش بیش از حد موهای پیوندی بسیار بالا است و موهای کاشته شده در ناحیه پذیرنده به درستی رشد نمیکنند.
بعضی افراد که موهایشان نازک شده است، ممکن است برای جراحی کاشت مو مناسب نباشند زیرا در سرشان مناطق طاسی مشخصی وجود ندارد و فضای کافی برای کاشت موهای جدید فراهم نیست. در این صورت، خطری وجود دارد که پیوندهای جدید ریشه نکنند یا موهای قبلی را تحت تأثیر قرار دهند.
علاوه بر این، در صورتی که پوست سر طبیعی یا لاغر باشد، خطرات مربوط به جراحی کاشت مو ممکن است کاهش یابد. افرادی که پوست سری نرم و لاغری دارند، مناسب برای انجام این عمل نیستند زیرا جراح مشکل دارد تا کاشت مو را در پوست سر انجام دهد.
آیا سود حاصل از عمل کاشت مو نسبت به خطرات آن میارزد ؟
برخی از دلایل عدم موفقیت در عمل کاشت مو را میتوان در طی معاینه اولیه مشخص کرد. تأثیر کاشت مو نیز به این بستگی دارد که چه نوع و چه الگوی ریزش مویی دارید. در عین حال ، برخی از عوارض جانبی مانند تورم یا خارش به احتمال زیاد اتفاق میافتد و نباید بیمار را از انجام این عمل دلسرد کرد.
این موارد نتیجه طبیعی هر عمل جراحی هستند و به راحتی در خانه تسکین مییابند. در نهایت، کاشت مو یک روش بسیار ایمن، بیخطر تلقی میشود و احتمال بسیار کمی برای ایجاد عوارض برای آن وجود دارد. علاوه بر این، یک پزشک باتجربه میتواند شما را در مورد مراقبتهای بعد از عمل جراحی راهنمایی کند تا احتمال بروز هر خطری را به صفر برسانید.
مراقبت برای پیشگیری از عوارض
روز به روز زنان و مردان بیشتری برای بازیابی موهایی که به دلایل مختلفی از جمله سن، عوامل هورمونی، استرس یا دلایل ژنتیکی از دست رفتهاند، عمل کاشت مو را انتخاب میکنند.
پس از انجام عمل کاشت مو، نیازی به ماندن در بیمارستان نیست. شاید بتوان چند ساعت در اتاق بیمارستان استراحت کرد و برای اطمینان بیشتر تحت نظر قرار گرفت، اما مراقبت بعد از این عمل کاشت مو بیشتر یک سری توصیههایی است که بیمار باید در آرامش خانه خود دنبال کند، به طوری که روند بهبودی به نحوی معمول پیش برود. در اینجا بعضی از مراقبتهای بعد از کاشت مو را ذکر کردهایم که باید در نظر گرفته شود:
- کار: معمولاً بیمار میتواند روز بعد از عمل به سر کار خود بازگردد. اگرچه همه چیز به کار شما بستگی دارد؛ اگر لازم است که کلاه ایمنی بپوشید و یا فعالیت جسمی داشته باشید، مانند ساخت و ساز، بنا به شرایط ممکن است نیاز باشد تا برای از سر گرفتن کارتان دو هفته یا حتی یک ماه منتظر بمانید.
- ورزش: در طول ماه اول نمیتوانید ورزش کنید. در مورد ورزشهای تماسی، مانند ورزشهای رزمی، مدت زمان استراحت تا 90 روز ادامه خواهد داشت.
- مصرف داروهای ضد التهاب: در هفته اول نیاز به داروهای ضد التهاب متداول است، زیرا شایع است که بعد از کاشت مو به روش FUE ،به دلیل استفاده از مواد مخصوص و مواد بیحسی، پوست سر کمی متورم شود.
- فعالیتهایی که باعث تعریق میشوند: در طول هفته اول از فعالیتهایی که باعث عرق کردن سر میشوند باید در حد امکان جلوگیری شود.
- پوشیدن کلاه: در طول سه روز اول بعد از کاشت مو، سر باید بدون هیچ پوششی بماند، فقط میتوانید در هفته اول از کلاهی که به شما داده شده استفاده کنید که فشار بسیار کمی را اعمال نکند، و بعد از 1 ماه میتوانید در صورت نیاز از کلاه ایمنی (موتور سیکلت و …) استفاده کنید.
- کوتاه کردن مو: بعد از گذشت سه ماه پس از جراحی میتوانید موهای خود را با قیچی کوتاه کنید و برای استفاده از تیغ باید تا شش ماه صبر کنید.
- خوابیدن: برای هفته اول خوابیدن با بالشتک بادی دور گردن توصیه میشود، در این حالت پوست سر و گرافت های مو در تماس حداقل با بالش زیرین قرار میگیرند تا هیچگونه تماس و فشاری به موهای تازه کاشته شده وارد نشود
نحوهی شستشوی موها بعد از کاشت مو
پس از کاشت مو، توصیه میشود از روز چهارم سر را با آب ولرم بشویید. بهترین راه برای انجام این کار این است که شستشو با ماساژ بسیار آرام، بدون خراش دادن انجام گیرد و خشک کردن آن به آرامی با حولههای کاغذی باشد. توصیه میشود از ماه اول به بعد با حوله خشک کنید. این کار نیز از روز 30 ام به بعد است حداقل تا 2 ماه بیمار نمیتواند کاملاً با سر وارد آب دریا یا استخر شود.
در طی روزهای اول بیمار ممکن است متوجه خارش و سوزشی در ناحیه اهدا کننده شود، در این صورت میتوان از یک محلول نمکی فیزیولوژیکی برای تسکین آنها استفاده کرد. علاوه بر این، میتوانید در منطقه اهدا کننده یک پماد یا ژل آلوئه ورا را که باید حد امکان خالص باشد، استعمال کنید.