برجسته کردن گونه به تکنیکهای جراحی پلاستیک مختلفی اشاره دارد که با هدف بازیابی تقارن و تناسب اعضای صورت افرادی که پا به سن گذاشتهاند، طراحی شده است. از این گذشته پروتز گونه میتواند صورت افراد جوانتری را که ساختارهای صورتشان به طور طبیعی نامتقارن است یا گونههای صافی دارند، نیز زیباتر کند. همچنین بیمارانی که بخش میانی صورتشان در اثر سانحه آسیب دیده است، میتوانند از عمل گونهگذاری برای بازیابی زیبایی از دست رفته استفاده کنند.
اگر شما هم میخواهید عمل گونهگذاری را برای داشتن چهرهای زیباتر انجام بدهید، باید بدانید که اگر عمل کاشت گونه را در شرایط مناسب و توسط جراح پلاستیک مجرب انجام بدهید، نتیجه بسیار چشمگیر و رضایتبخشی را به دست خواهید آورد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عمل برجستهسازی گونهها و آشنایی با تکنیکهای نوین جوانسازی گونهها در ادامه با ما همراه باشید تا این عمل را آگاهانه انجام بدهید و زیباتر و جذابتر از همیشه بشوید.
فهرست مطالب
- 1 دلیل افتادگی گونه
- 2 انواع روش های گونه گذاری
- 3 پروتز گونه چیست؟
- 4 متقاضی ایدهآل جراحی گونهگذاری
- 5 مزایای عملهای برجسته کردن گونهها
- 6 جراحی کاشت پروتز گونه چگونه انجام میشود؟
- 7 آیا کاشت گونه دردناک است؟
- 8 آمادگی قبل از جراحی کاشت گونه
- 9 دوران نقاهت بعد از عملهای برجسته کردن گونه
- 10 هزینه عملهای گونهگذاری
- 11 عوارض جانبی عملهای گونهگذاری
- 12 مقایسه مزایا و معایب انواع روش های برجسته کردن گونه
دلیل افتادگی گونه
اگر به ساختار صورت کودکان یا نوجوانان نگاه کنید، متوجه میشوید که نیمه پایینی صورت آنها مثلثی شکل است؛ متخصصین پوست و زیبایی از این ناحیه با اصطلاح “مثلث جوانی” یاد میکنند. استخوان گونهها قاعده مثلث جوانی را تشکیل میدهد و چانه تیزترین بخش و نوک مثلث است. بااین حال چربی گونهها همگام با بالا رفتن سن از بین میرود و حالتی افتاده پیدا میکند و غبغب پدیدار میشود. عوارض پیری باعث صاف شدن نوک تیز مثلث جوانی میشود و نیمه پایینی صورت شکل سهگوش خود را از دست میدهد و بیشتر شبیه یک مستطیل یا چهارگوشی وارفته میشود.
هرچند در گذشته فکر میکردیم که نیروی جاذبه مقصر افتادگی و شل شدن پوست است، مطالعات جدید بیانگر اهمیت لایههای عمقی و سطحی زیر پوست است که محل ذخیره چربی است؛ مطالعات نشان میدهد که از بین رفتن چربی این بخشها باعث افتادگی گونهها و ایجاد غبغب میشود. یافتههای جدید دانش ما را درباره پیر شدن بخش میانی صورت متحول کرده است و زمینه را برای ابداع چند عمل زیبایی مهم فراهم کرده است تا به کمک این عملها به نبرد پیری برویم و برای مدت طولانیتری جوانتر به نظر برسیم.
انواع روش های گونه گذاری
سه تکنیک پرکاربردی که در جراحی زیبایی برای برجسته کردن گونهها انجام میشود، عبارتاند از تزریق چربی، تزریق ژل و کاشت پروتز گونه. هر سه عمل با هدف یکسانی انجام میشود که همان برجسته و خوشتراش کردن گونههای صاف و افتاده است، البته این عملها از نظر تکنیک انجام و بعضی عاملهای مهم دیگر با هم تفاوت دارند. تمام این عملهای برجستهسازی گونهها بر روی افرادی انجام میشود که ساختار گونهشان ضعیف است، صورتشان صاف یا باریک است یا انحنای زیبای گونهها را به دلیل گذر عمر از دست دادهاند. این افراد با انجام دادن این عملهای زیبایی و برجسته و خوشفرم کردن گونههایشان از زیبایی و جوانی دوباره برخوردار میشوند.
پروتز گونه چیست؟
برجسته کردن گونهها با کاشت پروتز گونه یک عمل جراحی است و تنها تکنیک برجستهسازی گونهها است که نتایج آن دائمی است. پروتزهای گونه از مواد مختلفی تهیه میشوند که پرکاربردترین آنها پروتز سیلیکون جامد، پروتز گورتکس (تهیه شده از پلی تترافلوورواتیلن گسترش یافته) و پروتز مدپور است. پروتز مدپور که از پلی اتیلن متخلخل ساخته میشود به مرور زمان به استخوان جوش میخورد. هرچند جوش خوردن پروتز به استخوان نتیجه طبیعیتری را به دست میدهد و نسبت به مواد دیگر در درازمدت کمتر برای بیمار خطر دارد، اما اگر بیمار در آینده بخواهد پروتز را بردارد، جوش خوردن پروتز به استخوان مشکلساز خواهد شد.
متقاضی ایدهآل جراحی گونهگذاری
متقاضی ایدهآل عملهای گونهگذاری فردی است که به دلیل تحلیل رفتن بافت گونهها در اثر عاملهای ژنتیک، گونههای افتاده، فرورفته یا با خطوط نامشخص دارد. همچنین عمل گونهگذاری برای افرادی مناسب است که بافت استخوان گونه را به دلیل آسیبدیدگی یا ناهنجاریهای مادرزادی از دست دادهاند. عملهای گونهگذاری نتایج رضایتبخشی و بسیار زیبایی را برای افرادی به دست میدهد که از انحناها و فرم صورت خود راضی نیستند و میخواهند استخوان گونهها و گونههایشان را برجستهتر کنند.
بیمارانی که داروهای رقیق کننده خون و داروهای ضدالتهاب مصرف میکنند، باید درباره قطع مصرف این داروها قبل از عمل با پزشک معالجشان مشورت کنند. چون مصرف این داروها در اکثر موارد باعث بروز عوارض هنگام انجام عمل گونهگذاری میشود، به بیماران توصیه میشود که مصرف این داروها را از مدتی قبل از عمل تا مدتی بعد از عمل متوقف کنند.
بهترین متقاضیان عمل گونهگذاری افرادی هستند که به دنبال راهکاری دائمی برای زیباتر کردن بخش میانی صورتشان هستند. همچنین متقاضیان عمل گونهگذاری باید پوست سالمی داشته باشند که بیش از حد نازک نباشد تا پروتز طبیعیتر به نظر برسد.
مزایای عملهای برجسته کردن گونهها
کاشت پروتز گونه با هدف برجسته و خوشتراش کردن گونههای صاف و نازیبا انجام میشود. اشخاصی که گونههای صاف و کوچک دارند یا افرادی که برجستگی گونهها را به مرور زمان از دست دادهاند، میتوانند با کاشت گونه به زیبایی و جوانی دوباره دست یابند.
انتظار میرود گونههای افتاده یا فرورفته پس از جراحی کاشت گونه برجسته و خوشتراش شود. این جراحی برای بیمارانی ایدهآل است که بافت نرم بخش میانی صورتشان را به دلیل بالا رفتن سن از دست دادهاند یا آن که گونههایشان به طور طبیعی کوچک است یا به دلیل ناهنجاریهای مادرزادی نازیبا است. همچنین جراحی گونهگذاری برای بیمارانی مفید است که بخش میانی صورتشان آسیب دیده است و میخواهند دوباره صورتی زیبا و طبیعی داشته باشند. یکی از مزایای اصلی جراحی کاشت گونه این است که نتایج جراحی گونهگذاری برخلاف تزریق چربی و ژل دائمی و مادامالعمر است.
جراحی کاشت پروتز گونه چگونه انجام میشود؟
سه روش تزریق چربی، تزریق ژل و کاشت گونه که برای برجسته کردن گونهها انجام میشود، با یکدیگر تفاوت دارند، به همین دلیل قبل از تصمیمگیری برای انجام عمل باید با جراح پلاستیک صورت مشورت کنید تا بهترین روش را با توجه به شرایط و نیازهایتان انتخاب کنید. متخصص مناسبترین روش برای برجسته کردن گونهها را با توجه به دلیل بیمار برای انجام عمل، نوع پوست، ساختار صورت و انتظار بیمار از نتیجه عمل توصیه میکند.
چنانچه قرار باشد کاشت گونه برای برجسته کردن گونهها انجام شود، پزشک درباره پروتزهای مختلف گونه با شما صحبت خواهد کرد. بیماران معمولاً پروتزهای سیلیکون جامد (پرطرفدارترین گزینه)، گورتکس یا مدپور را انتخاب میکنند، نوع پروتز با توجه به ترجیح بیمار و توصیه پزشک انتخاب میشود. همچنین پزشک محل برش را در جلسه مشاوره تعیین میکند، برش جراحی زیر پلک یا داخل دهان ایجاد میشود.
پزشک برای انجام جراحی ابتدا خطوطی را با دقت در امتداد گونهها میکشد تا بهترین محل را برای جایگذاری پروتزها تعیین کند. سپس بیمار بیهوش میشود یا موضع عمل بیحس میشود و جراح برشی را که در جلسه مشاوره بر سر آن توافق شده است، ایجاد میکند. سپس پزشک پروتز را از راه برش ایجاد شده وارد کیسه بافت صورت میکند که پروتز را در دو ناحیه نگه میدارد: ناحیه فوقانی بیرونی گونهها (پروتز مالار یا گونهای) و ناحیه پایینی یا میانی گونهها (پروتز سابمالار یا زیرگونهای). وقتی پروتز در جای مناسب قرار گرفت، جراح برش را بخیه میزند و زخم را پانسمان میکند.
آیا کاشت گونه دردناک است؟
جراحی کاشت گونه با استفاده از بیحسی موضعی یا تحت بیهوشی انجام میشود و این عمل معمولاً تهاجمیتر از تزریق چربی یا ژل است. در نتیجه دردی که بیماران پس از جراحی کاشت گونه احساس میکنند، شدیدتر از عملهای دیگر است، بااین حال اکثر بیماران گزارش دادهاند که در دوره نقاهت فقط درد مختصری داشتهاند. به بیماران توصیه میشود که از کیسه یخ برای رفع ورم و قرمزی دور گونهها و زیر چشمها استفاده کنند و داروهای مسکن را طبق دستور جراح زیبایی مصرف کنند.
آمادگی قبل از جراحی کاشت گونه
پزشک معالج توصیههای مربوط به آمادگی قبل از عمل را به بیمار اعلام میکند؛ این توصیهها معمولاً به شرح زیر است:
برای آماده شدن قبل از جراحی کاشت گونه لازم است که سیگار کشیدن را از چهار هفته قبل از جراحی ترک کنید تا خطر باقی ماندن جای زخم کمتر شود، چون اثر استعمال دخانیات احتمال باقی ماندن جای زخم را افزایش میدهد. همچنین لازم است که مصرف آسپرین، داروهای ضدالتهابی و مکملهای گیاهی را از دو هفته قبل از عمل قطع کنید. مصرف داروهای رقیق کننده خون و مشروبات الکلی نیز باید از دو روز قبل از عمل متوقف شود. بیماران از شش ساعت قبل از جراحی باید ناشتا باشند.
دوران نقاهت بعد از عملهای برجسته کردن گونه
بیمارانی که تزریق چربی را برای برجسته کردن گونهها انجام میدهند، ظرف پنج تا ده روز کاملاً بهبود مییابند. زمانبندی کلی از بین رفتن ورم و کبودی در تمام بیماران یکسان نیست. انتظار میرود بیماران پس از 48 ساعت بتوانند در محل کار خود حاضر شوند و اکثر فعالیتهای عادی روزانهشان را از سر بگیرند، البته به شرطی که فعالیت بدنی سنگین نداشته باشند.
دوران بهبود بعد از جراحی کاشت گونه طولانیتر از دوران نقاهت پس از تزریق ژل و چربی است. علائمی که ظرف 72 ساعت پس از جراحی بروز مییابد، بیشترین شدت را دارد، هرچند عوارض جانبی جراحی سه روز پس از جراحی کاهش مییابد. تمام ورم صورت بعد از گذشت دو هفته از بین میرود، البته برطرف شدن کامل سرخی صورت چند هفته طول میکشد. از بیماران خواسته میشود که حداقل شش تا هشت هفته بعد از جراحی روی صورت نخوابند تا به پروتز و ناحیه بخیه شده ضربه وارد نشود.
هزینه عملهای گونهگذاری
در مجموع باید بدانید که هزینه عملهای برجسته کردن گونهها، مانند بسیاری از عملهای زیبایی دیگر متغیر است. هزینه عمل گونهگذاری به حقالزحمه جراح انتخابیتان، موقعیت جغرافیایی کلینیک محل انجام درمان و دیگر عاملهای وابسته به شرایط خاص خودتان بستگی دارد.
مهمترین عامل تعیین کننده هزینه عمل گونهگذاری، روش درمان انتخابیتان است. شاید در ابتدا فکر کنید که ارزانترین روش، بهترین روش است، اما ممکن است محدودیتهای درمان ارزش آن را در درازمدت از بین ببرد، به همین دلیل بهترین کار این است که نقاط ضعف و قوت هر روش را بسنجید تا متوجه شوید که آیا هزینه پرداختی ارزش مزایایی را که به دست میآورید، دارد یا خیر.
هزینه جراحی کاشت گونه به عاملهای متعددی بستگی دارد که از آن جمله میتوان به روش بیهوشی یا بیحسی، تکنیک انجام برش و ماده ایمپلنت اشاره کرد.
عوارض جانبی عملهای گونهگذاری
ناحیه درمان و محل ایجاد برش پس از جراحی کاشت گونه بیحس است یا خونریزی دارد و بیمار تا چند هفته به سختی میتواند حرف بزند یا لبخند بزند. شایعترین عارضه جانبی پس از جراحی کاشت گونه افزایش خطر لخته شدن خون و عفونت است. اگر پروتز عفونت کند یا از جای خود خارج شود، عمل دوم برای اصلاح موقعیت پروتز یا درمان عفونت انجام میشود.
مقایسه مزایا و معایب انواع روش های برجسته کردن گونه
دستیابی به نتیجهای طبیعی هدف اکثر بیماران از انجام عملهای زیبایی، مانند گونهگذاری، جراحی کوچک کردن شکم، بزرگ کردن سینه، جراحی پلک یا لیفت ابرو است. هر سه روش تزریق چربی و ژل یا کاشت گونه نتایج کاملاً طبیعی و رضایتبخشی را به دست میدهند، بهترین روش عمل گونهگذاری پس از تحقیق، مشاوره با جراح زیبایی مجرب و بررسی دقیق مزایا و معایب هر روش تعیین میشود.
تزریق ژل
تزریق ژل با هدف برجسته کردن بخشهایی از صورت انجام میشود. چون ژل با سرنگ تزریق میشود، تزریق ژل نیازی به ایجاد برش یا بخیه زدن ندارد. دوران نقاهت پس از تزریق ژل کوتاهتر است، البته ماندگاری نتایج تزریق ژل از روشهای دیگر کمتر است.
هزینه هر جلسه تزریق ژل کمتر از دیگر روشهای گونهگذاری است، تزریق ژل عملی کمتهاجمی است و دوران بهبود آن سریع و آسان است. اما تزریق ژل معایبی نیز دارد، اول این که ماندگاری نتایج تزریق ژل شش ماه است و برای آن که نتایج به دست آمده حفظ شود، اکثر بیماران باید درمان را هر سال تکرار کنند.
تزریق چربی
برای برجسته کردن گونهها به روش تزریق چربی لازم است که سلولهای چربی اضافی از ناحیه لگن، ران یا شکم تخلیه شود و پس از آمادهسازی در مقدار مناسب در صورت تزریق شود. سلولهای چربی با دقت در محلهای مورد نیاز توزیع میشود و در نتیجه صورت پرتر، سالمتر و جوانتر میشود.
نتایج تزریق چربی ماندگارتر از تزریق ژل است و برخی بیماران درمان را هر پنج سال یک بار تکرار میکنند. به علاوه بسیاری از جراحان زیبایی معتقداند که تزریق چربی طبیعیترین نتایج ممکن را به دست میدهد. بااین حال معایب برجسته کردن گونهها به روش تزریق چربی، از قبیل هزینه بالای درمان و احتمال ضرورت تکرار درمان در فواصل کوتاهتر، غالباً بر مزایای آن میچربد ـ برخی بیماران مجبور میشوند تزریق چربی را پس از فقط یک سال تکرار کنند.
کاشت گونه
جراحی کاشت گونه در درازمدت درمان کمهزینهتری از تزریق چربی است و معمولاً نتایج دائمی و ماندگاری را به دست میدهد. چون کاشت گونه یک عمل جراحی است، نیاز به بخیه دارد، دوران نقاهت آن طولانیتر است و بیمار دیرتر میتواند فعالیتهای معمول روزمره را از سر بگیرد. جراحی کاشت گونه علاوه بر عوارض جانبی خاص خود، مانند عفونت یا جابهجا شدن پروتز، با معایب متداول عملهای تزریق چربی و ژل، از قبیل کبودی و قرمزی بعد از جراحی نیز همراه است.