فهرست مطالب
- 1 بهترین درمان خار پاشنه چیست؟
- 2 علائم خار پاشنه کدامند؟
- 3 چگونه میتوان خار پاشنه را تشخیص داد؟
- 4 چگونه میتوان خار پاشنه را درمان کرد؟
- 5 درمان خار پاشنه کف پا با شاک ویو چه مزایایی نسبت به بقیه روشها دارد؟
- 6 چگونه میتوان از شاک ویو برای درمان خار پاشنه پا استفاده کرد؟
- 7 چه مدت طول میکشد تا شاک ویو اثر خود را در درمان خار پاشنه به جا بگذارد؟
- 8 چگونه میتوان از بروز خار پاشنه پیشگیری کرد؟
هر زمان که فردی دچار درد در قسمت پاشنه پا میشود کاملا شایع است که فرض را بر این بگذاریم که این درد ناشی از خار پاشنه باشد. خار پاشنه پا وضعیتی است که به وسیلهی رشد استخوانی مانندی به نام رسوب کلسیم موجود در بین استخوان پاشنه و قوس پا ایجاد میشود. غالبا خار پاشنه در قسمت جلویی پاشنه شروع میشود و در نهایت سایر قسمتهای پا را تحت تاثیر قرار میدهد. معمولا اندازه خار پاشنه پا حدود یک چهارم اینچ است بنابراین ممکن است لزوما مشاهدهی آن با چشم غیر مسلح قابل امکان باشد.
در صورتی که در قسمت پاشنه پا به دردی مزاحم میشوید که با درمان های معمولی بهبود نمییابد یا شدت درد آن به مرور زمان افزایش مییابد، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. خار پاشنه یکی از علل شایع برای درد پاشنه است. درمان با شاک ویو به طرز ویژهای در بیماران مبتلا به خار پاشنه مزمن، که با روشهای درمانی سنتی مانند داروها، درمان ارتوپدی، تزریقات و فیزیوتراپی به نتیجه مطلوب نرسیدهاند، موثر است. اگر شما از فاسیئیت پلانتار، سندرم خار پاشنه یا تاندونیت آشیل رنج میبرید، استفاده از شاک ویو میتواند گزینه مناسبی باشد. در این روش درمانی، یک پروب بر روی بالای پاشنه پا یا قوس کف پا یا روی تاندون آشیل در قسمت پشت پاشنه قرار میگیرد و در اطراف آن حرکت میکند. این پروب امواج صوتی با انرژی بالا را منتقل میکند که در هنگام حرکت در داخل پا انبساط مییابند. این امواج صوتی تحریک کننده بافت را فعال میکنند، جریان خون را در منطقه آسیب دیده افزایش میدهند و بافت اسکار را تخریب میکنند. این مراحل باعث تسریع فرآیند بهبودی فرد میشود.
بهترین درمان خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه به طور مستقیم به اثر فشار طولانی مدت عضلات و رباطها ایجاد میشود. در نهایت، این فشار بیش از حد باعث کشیده شدن بافتهای نرم موجود در پاشنه شده و آنها را فرسوده میکند. خارهای پاشنه به مرور زمان ایجاد میشوند بدین معنی که خار پاشنه بلافاصله پس از تمرین یا یک رویداد ورزشی ظاهر نمیشوند. خار پاشنه زمانی اتفاق میافتد که فرد علائم اولیهای همچون درد پاشنه را نادیده بگیرد. فشار مداوم ناشی از پیادهروی، دویدن یا پریدن بر روی سطوح سخت از جمله علل شایع به وجود آمدن خار پاشنه هستند. البته ممکن است که خار پاشنه بر اثر پوشیدن کفشهای نامناسب نیز ایجاد شود. برخی دیگر از عواملی که باعث بروز خار پاشنه میشوند عبارتند از:
- آرتروز
- کبود شدن پاشنه پا
- اضافه وزن بیش از حد
- استفاده از کفشهای نامناسب
- مشکلاتی مربوط به نحوه راه رفتن
- استفاده زیاد از کفشهای بند انگشتی
- پوشیدن کفشهای کهنه و فرسوده
این وضعیت دردناک در بافتی سخت و فیبری رخ میدهد که بین پاشنه و انگشتان پا قرار دارد. داشتن فاسئیت پلانتار باعث افزایش خطر ابتلا به خار پاشنه میشود.
علائم خار پاشنه کدامند؟
علائم خار پاشنه شامل درد، التهاب و ورم در قسمت جلوی پاشنه پا میباشد. همچنین ممکن است که اگر به قسمتی از پا که دچار خار پاشنه شده است دست بزنید احساس گرمی کنید. این علائم میتواند به قوس کف پا نیز منتقل شود و در نهایتا یک برآمدگی کوچک استخوان ظاهر گردد. البته برخی از خارهای پاشنه هیچگونه علائمی از خود بروز نمیدهند. حدود ۵۰ درصد افرادی که دچار خار پاشنه شدهاند از درد ناشی از آن رنج میبرند. همچنین شاید شاهد بروز هیچگونه تغییری در بافت نرم یا استخوانهای اطراف پاشنه پا نشوید.
چگونه میتوان خار پاشنه را تشخیص داد؟
معمولا خار پاشنه توسط فیزیوتراپیست یا پزشک ورزشی و بر اساس علائم موجود در فرد، سابقهی پزشکی وی و معاینات کلینیکی تشخیص داده میشود. پس از تایید خار پاشنه، پزشک در جستجوی پیدا کردن علت و برنامهی درمانی آن بر میآید تا احتمال ابتلا به آن در آینده را کاهش دهد. البته به کمک موارد زیر نیز میتوان خار پاشنه را تشخیص داد:
- عکسبرداری به کمک اشعه ایکس قادر به نمایش رسوب کلسیم یا وجود استخوان در داخل فاسیا پلانتار و یا نفوذ آن به داخل استخوان پاشنه هستند وضعیتی که بدان خار پاشنه میگویند.
- از سونوگرافی و یا امآرآی نیز برای شناسایی هر نوع پارهگی در فاسئیت پلانتار، التهاب یا رسوب کلسیم استفاده میشود.
- ممکن است که بتوان به کمک آزمایشات آسیب شناسی (از جمله غربالگری برای آنتی ژن HLA B27) اسپوندیلار آرتریت را که ممکن است علائمی شبیه به فاسئیت پلانتار باشد، تشخیص داد.
چگونه میتوان خار پاشنه را درمان کرد؟
گزینههای درمانی خار پاشنه عبارتند از:
- استراحت کردن. استراحت دادن به پاها پس از ایستادن و یا انجام سایر فعالیتها به مدت طولانی بسیار حائز اهمیت است.
- کمپرس سرد. استفاده از کمپرس و بستههای یخ پس از انجام ورزش و پیادهروی میتواند به طرز خاصی در درمان خار پاشنه موثر باشد.
- تزریق داروهای ضد التهابی. تزریق این داروها به کاهش درد و التهاب در پاشنه و قوس کف پا کمک میکند.
- مصرف داروهای بدون نسخه. داروهای بدون نسخه برای درمان خار پاشنه شامل استامینوفن (تیلنول)، آسپرین یا ایبوپروفن (ادویل، موترین) میباشد.
- انجام ورزشهای فیزیوتراپی و ورزشهای کششی. این ورزشها را میتوان در هر ساعتی از روز انجام داد اما بخاطر داشته باشید که انجام ورزشهای کششی در شب و قبل از خوابیدن از اثربخشی بهتری برخوردار است.
- استفاده از کفیهای ارتوپدی در داخل کفش. کفیهای ارتوپدی باعث راحتی قوس کف پا میشوند.
درمان خار پاشنه کف پا با شاک ویو چه مزایایی نسبت به بقیه روشها دارد؟
به ندرت پیش میآید که استفاده از شاک ویو برای درمان خار پاشنه کف پا با معایبی همراه باشد. لذا این روش، گزینهای مطمئن است. هرچند که در طی درمان با شاک ویو، فرد درد را تجربه میکند اما معمولا استفاده از این روش بسیار آسان بوده و پس از اتمام آن، درد ناشی از آن به سرعت از بین میرود. مزیت بزرگ استفاده از شاک ویو این است که این روش درست برخلاف سایر روشهای درمانی دیگر از جمله تزریق و یا جراحی، عوارض جانبی بسیار اندکی به همراه دارد. زمانی که روند درمانی با شاک ویو آغاز شود، خار پاشنه با تنها چند حرکت برطرف میشود. هرچند که مدت زمان بهبودی کامل نامعلوم است اما با این وجود، میزان موفقیت استفاده از شاک ویو برای درمان خار پاشنه پا بسیار بالا است. احتمال بهبودی با استفاده از این روش در افرادی که خیلی وقت نیست که به خار پاشنه دچار شدهاند بسیار بالا است. چنانچه که فرد دچار التهاب مزمن شده باشد در اینصورت استفاده از شاک ویو نمیتواند زیاد موثر واقع شود اما میتوان از آن به همراه تمامی روشهای درمانی دیگر استفاده کرد.
چگونه میتوان از شاک ویو برای درمان خار پاشنه پا استفاده کرد؟
از شاک ویو برای درمان خار پاشنه و درد پاشنه پس از انجام یکسری مراحلات استفاده میشود. اطمینان از تشخیص صحیح خار پاشنه و امکان درمان آن با شاک ویو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در طول دوره معاینه، یک پروب بر روی نقطه ای که در آن قسمت شدت درد در بیشترین حالت خود است شناسایی شده و بر روی آن حایلی مبتنی بر آب گذاشته میشود. این کار به انتقال محرکها به منطقهی مورد نظر کمک میکند. پس از آن پروب را بر روی منطقه مورد نظر قرار میگیرد و پس از آن روند درمانی خار و درد پاشنه شروع میشود. در ابتدا پزشک باید از به حداقل رسیدن ناراحتی و درد اطمینان حاصل کند. بعد از مدتی با افزایش محرکها از میزان درد کاسته میشود. اگرچه گاهیاوقات در قسمت تحت درمان درد کماکان احساس میشود اما پس از اتمام روند درمان از شدت درد بسیار کاسته میشود و ممکن است این میزان درد تا چند روز طول بکشد. پس از برطرف شدن این احساس درد این بار میتوان انتظار حس سوزش را در آن قسمت از پاها داشت.
چه مدت طول میکشد تا شاک ویو اثر خود را در درمان خار پاشنه به جا بگذارد؟
در حالت کلی، اکثر کاربردهای شاک ویو در درمان خار پاشنه و درد پاشنه است و در بیشتر موارد معمولا حدودا پس از ۳ الی ۴ جلسه درمان ۳۰ دقیقهای این مشکلات برطرف میشوند. البته بطور قطع این میزان درمان به وضعیت دقیق این عارضه بستگی دارد. در صورت مراجعه فوری به پزشک جهت تشخیص خار پاشنه، قطعا از تعداد جلسات لازم برای درمان آن میکاهد.
مراجعه مستمر به یک فیزیوتراپیست جهت حفظ برنامه تمرینی برای درمان خار پاشنه و برطرف کردن درد آن قبل از مشورت برای استفاده از شاک ویو بسیار حیاتی است. ورزشهای فیزیوتراپی شامل تمرینات حفظ تعادل، تمرینات استقامتی و یک برنامه بارگذاری غیرعادی باتوجه به مرحله فاسئیت پلانتار و درد پاشنه میباشد.
چگونه میتوان از بروز خار پاشنه پیشگیری کرد؟
پیشگیری از بروز خار پاشنه مستلزم توجه زیاد به وضعیت سلامت کلی خود است. از وجود تنشها و فشارهای روزمره بر روی پاهای خود مطلع باشید و حتما در پایان روز مدت زمانی را برای استراحت دادن آنها اختصاص دهید. در حالت کلی، هرگز نباید درد پاشنه را نادیده بگیرید. ادامه پیادهروی، انجام ورزش و یا پوشیدن کفشهایی که باعث بروز درد در پاشنه پا میشوند میتواند در دراز مدت به بروز مسائلی همچون خار پاشنه منجر شود. چنانچه که پس از انجام هر نوع فعالیتی در قسمت پاشنه پا احساس درد میکنید، بر روی آن قسمت از پا یخ گذاشته و به پاهای خود تا زمان بهبودی استراحت دهید.